Arbuz – przepis na…

Jak zrobić marynowane skórki arbuza

Przepis na ARBUZ

najbardziej nieoczekiwana przekąska lata

Jak więc zrobić marynowane skórki arbuza? Jest to bardzo proste. Po wybraniu czerwonego miąższu z wnętrza arbuza (i zjedzeniu go tak, jak chcesz) po prostu zdejmij zieloną warstwę z zewnętrznej skórki (Arbuz – przepis na marynatę). Następnie posiekaj białą skórkę, pozostawiając odrobinę różu i zagotuj ją w wodzie, aż zmięknie. Potem wszystko wsyp do słodkiej marynaty i już jest gotowe do spożycia z kawałkiem ostrego cheddaru.

Oto pełny przepis.

Porcja na 3 słoiki o pojemności 240 ml

  •     Skórka z 0,5 kg arbuza
  •     2 łyżki soli
  •     1 szklanka octu cydrowego (ocet z białego wina również będzie działał w mgnieniu oka)
  •     1 szklanka cukru
  •     1 szklanka wody
  •     1 1/2 łyżki przyprawy do marynowania

Wydrąż miąższ z arbuza, obierz zieloną warstwę ze skórki arbuza za pomocą ostrej obieraczki do warzyw. Następnie pokrój białą skórkę w słupki o szerokości około 1,5 cm i długości 5 cm.

W średnim rondlu wypełnionym w całości zagotuj wodę. Dodaj 1 łyżkę soli. Gotuj skórki arbuza przez około 4 minuty, aż zaczną się szklić i staną się miękkie po dźgnięciu widelcem. Odcedź i ostudź.

W średnim rondlu (może być tym samym, którego użyłeś do arbuza) połącz ocet, cukier, wodę i przyprawy do marynowania. Doprowadzić do wrzenia, aż cukier się rozpuści. Schłodzone skórki umieść w szczelnie zakręconych słoikach do wekowania. Ostrożnie wlej marynatę do każdego słoika, napełniając go w całości. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce do 2 tygodni. Wasze pikle można zjeść już po kilku godzinach.