Curry z arbuza

To indyjskie curry jest również znane jako tarbooz ke chilke ki sabji i jest uważane za specjalne danie ze stanu Radżastan w Indiach.

Skórka arbuza ma chrupiącą konsystencję, prawie jak ogórek i szybko przenika ciepłem – co czyni ją świetną do gotowania. Myślę o skórce arbuza bardziej jak o warzywie niż o owocu. Skórka, podobnie jak kalafior, również bardzo dobrze pochłania smak. Musisz uważać na przyprawy, których używasz, ponieważ arbuz nasiąknie od razu. Możesz pominąć pieprz Serrano i chili Kashmiri w poniższym przepisie, a nadal będziesz mieć naprawdę aromatyczne danie.

Możesz użyć prawie każdego kawałka arbuza – wystarczy odrzucić cienką twardą zieloną skórkę.

jak obierać skórkę z arbuza
możesz użyć prawie całego arbuza, z wyjątkiem tej cienkiej, twardej zielonej skórki.

To curry jest bardzo ekonomiczne. To znaczy, robisz jedzenie z czegoś, co zwykle wyrzucasz do śmieci. Nie może być już tańszego jedzenia, bo to jest po prostu bezpłatne, prawda? Jeśli masz dużego arbuza, możesz łatwo podwoić lub potroić ten przepis.

Składniki

  •     4 szklanki skórki arbuza, (twarda zielona skóra zdjęta) i pokrojona na 1,5 cm kawałki
  •     2 łyżki stołowe masła klarowanego
  •     ½ łyżeczki nasion kminku
  •     5 ząbków czosnku, posiekanych
  •     2-3 cm drobno pokrojonego imbiru
  •     pieprz serrano (inaczej bardzo ostra papryka), nasiona usunięte, drobno posiekane
  •     1 łyżeczka papryki słodkiej
  •     1 łyżeczka mielonej kolendry
  •     ½ łyżeczki proszku Amchur (suszone mango)
  •     ¼ łyżeczki proszku Kashmiri Chili (możesz to pominąć, jeśli nie lubisz pikantnych potraw)
  •     ¼ łyżeczki kurkumy w proszku
  •     ½ łyżeczki delikatnej soli morskiej
  •     ¼ szklanki wody
  •     ¼ łyżeczki Garam Masala

 

Instrukcje

  • Rozpuść masło klarowane  na patelni na średnim ogniu.

  • Dodaj kminek. Gdy zacznie “strzelać” dodaj imbir, czosnek i pieprz serrano.

  • Po minucie dodaj paprykę, mieloną kolendrę, amchur, Kashmiri Chili, kurkumę i sól.

  • Dodaj skórkę arbuza, wodę i dobrze wymieszaj.

  • Przykryj i gotuj przez 10-12 minut, mieszając przez połowę czasu..

  • Gdy skórka stanie się miękka i większość wody zostanie wchłonięta, zdejmij pokrywkę i dodaj garam masala .

  • Dobrze wymieszaj i gotuj przez kolejne kilka minut.

  • Zdejmij z ognia i już możesz podawać.

 

Notatki

Możesz również uatrakcyjnić posiłek przyrumieniając trochę mielonego mięsa i wymieszać je z tym curry ze skórki arbuza.