Pesto z pokrzywy

Składniki:

  •      świeże liście pokrzywy 50g
  •     drobno tarty ser parmezan lub romano 50g
  •      orzeszki piniowe lub posiekane orzechy włoskie 50g
  •      oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia 100 ml
  •      ząbki czosnku, zmiażdżone 3 szt.
  •      szczypta soli i pieprzu

    Sposób przygotowania:

         Krok 1

    Zblanszuj liście pokrzywy, aby usunąć właściwości pieczenia. (W dużym garnku zagotuj wodę, osól ją do smaku. Za pomocą szczypiec wrzuć pokrzywę do wrzącej wody. Mieszaj i gotuj przez 2 minuty.)

         Krok 2

    Dodaj liście i orzechy do robota kuchennego i kilkakrotnie miksuj. Dodaj czosnek i ser i ponownie zmiksuj.

         Krok 3

    Zeskrob szpachelką boki naczynia robota kuchennego i powoli dodawaj oliwę z oliwek, w czasie miksowania, aż masa zgęstnieje. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj ze świeżo ugotowanym makaronem lub potraktuj jako dodatek do zup lub sałatek.