Zupa z pokrzywy

PRZEPIS NA ZUPĘ Z POKRZYWY

Wibrująca, soczysta zupa z pokrzywy z estragonem – prosty, łatwy przepis, pełen niesamowitych korzyści zdrowotnych i cudownego smaku. Skandynawska specjalność, którą można się delektować późną wiosną i wczesnym latem, gdy pokrzywy są obfite.

zupa z pokrzywy, wszystko na temat pokrzywy
Zapamiętaj! To, że pokrzywa parzy nie pochodzi z fizycznego „nakłucia”, ale z kwasu, który zawierają ich małe włosy, które podrażniają skórę. Kwas ten jest całkowicie neutralizowany po ugotowaniu. Podczas pracy z pokrzywami używaj rękawiczek kuchennych lub szczypiec. W przypadku poparzenia natychmiast umyj ręce ciepłą wodą z mydłem. Kiedy pokrzywa trafi do wrzątku nie może Cię już skrzywdzić 😉

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 gruba szalotka (lub 1 por, białe części), posiekana z grubsza
  • 2 ząbki czosnku, posiekane z grubsza
  • 0,5 kg ziemniaków białych lub żółtych, pokrojonych w plasterki o grubości 1,5 cm
  • 4 szklanki bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu (opcjonalnie)
  • około 2 szklanki napełnionych ciasno świeżych liści pokrzywy
  • 2 łyżki świeżego estragonu
  • 1 cytryna
  • kwaśna śmietana lub jogurt naturalny do zabielenia (opcjonalnie)
  • olej truflowy (opcjonalnie)
  • 2 szklanki grzybów, smażone i doprawione solą i pieprzem (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

W średnim garnku podsmażyć szalotkę i czosnek na oliwie z oliwek 3–4 minuty, na średnim ogniu, aż będą pachnące i złociste. Dodaj ziemniaki, bulion, sól i pieprz i zagotuj pod przykryciem. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą bardzo miękkie, około 10–15 minut.
Gdy ziemniaki są ugotowane, ostrożnie dodaj pokrzywy (używając rękawiczek lub szczypiec) i mieszaj, pozostawiając je aż zmiękną przez około 1 minutę. Nie gotuj. Wyłącz gaz i poczekaj, aż garnek ostygnie. Gorąca woda zneutralizuje ich parzydełka.
Po schłodzeniu zupę zmiksuj, aż będzie bardzo gładka. Dodaj świeży estragon i wyciśnij cytrynę a następnie ponownie zmiksuj. Posmakuj i dopraw solą i cytryną.
Rozlej do miseczek, na wierzchu rozbełtaj kleks z jogurtu lub śmietany. Posyp świeżymi liśćmi estragonu lub jadalnymi płatkami kwiatów. Dodaj odrobinę olejku truflowego, jeśli chcesz.

zupa z pokrzywy, wszystko na temat pokrzywy
Aby podnieść walory smakowe zupy, dodaj do niej na koniec smażone grzyby i odrobinę oleju truflowego! Tak przygotowana jest pyszna!

Notatki

Ta zupa jest jeszcze lepsza z dodatkiem smażonych grzybów na szczycie.